mulatka
Aktywny

|
 |
« : Sierpień 05, 2009, 16:05:42 » |
|
Część 2 wątku: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,13152.0.htmlDziewczyny zakwitł mi Ancient Lace i... jestem trochę rozczarowana brakiem zielonej obwódki  Czy wyhodowałam sporta czy jest to odmiana ? To pierwsze kwitnienie.  
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2009, 16:17:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2009, 16:20:44 » |
|
Czyli to nie Ancient Lace ?  Kupiłam sadzonkę od forumowiczki 
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2009, 16:29:49 » |
|
Może pomyliła przy pakowaniu? 
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2009, 16:31:46 » |
|
Całkiem nie takie liście. Nie ma o czym mówić. 
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

Irlandia Płn, klimat umiarkowany wilgotny morski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2009, 16:46:35 » |
|
Kupowałaś tylko jedną? Może było więcej i karteczki się pomieszały? 
|
|
|
|
I’m a tall green plant sitting in the sun, absorbing nutrients and having fun! You may think it’s boring, you may think it’s lame, but I’m a plant and that’s my name!
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2009, 16:49:52 » |
|
Może pomyliła przy pakowaniu?  Nie wiem  wszystkie sadzonki były opisane ,u mnie pomyłka wykluczona - przyklejałam naklejki natychmiast po wsadzeniu w doniczkę . Zobaczymy jak zakwitną pozostałe. Arapahoe jest w pąkach  i juz się cieszę na jego kwiaty  A w takim razie mój Ancient Lace to jakaś odmiana czy kundelek ??
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2009, 18:02:53 » |
|
A jakie jeszcze odmiany zamawiałaś? Tylko Arapahoe? 
|
|
|
|
I’m a tall green plant sitting in the sun, absorbing nutrients and having fun! You may think it’s boring, you may think it’s lame, but I’m a plant and that’s my name!
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 05, 2009, 18:08:11 » |
|
Nie  Jeszcze kilka innych 
|
|
|
|
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 05, 2009, 18:30:56 » |
|
A to ma być Leading Lady 
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 05, 2009, 18:33:50 » |
|
Powinna mieć fuksjowy paseczek i białą krawędź - chyba to jednak Leading Lady... ale słabo widać... 
|
|
|
|
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 05, 2009, 18:38:14 » |
|
Ma paseczek i sam brzeżek na górze taki zielonkawy, ale dopiero się otworzył z pąka.
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 05, 2009, 18:45:05 » |
|
 Asiu - poczekaj parę dni - u moich fiołków prawdziwy kolor "wychodził" dopiero po pewnym czasie, a w przypadku jednego fiołasa - w drugim kwitnieniu... 
|
|
|
|
|
|
|
civi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 07, 2009, 15:20:57 » |
|
Zakwitł fiołek podpisany DORA... hmmm czy aby na pewno??   Liście są falowane czerwone od dołu.
|
|
|
|
Knorrków szukam tu i tam, bo talerze w głowie mam. To mój wielki fioł jest nowy,Wymarzony i wyśniony: by na stole małym mym, knorr z talerzem gościem był. I Winiary kocham też zaspokoisz pragnień deszcz?
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 07, 2009, 15:32:18 » |
|
A czy Dora nie powinna być girl 
|
|
|
|
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein Pozdrawiam Asia 
|
|
|
dcmiel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 07, 2009, 16:19:22 » |
|
To na pewno nie Dora bo, jak napisała Asia musi mieć listki girl. moja 'Dora'  Kwiat podobny do mojego 'Ruffled Skies' ale liście nie te 
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 07, 2009, 16:22:26 » |
|
Co nie zmienia faktu civi ,ze śliczny fiołasek Ci wyszedł 
|
|
|
|
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein Pozdrawiam Asia 
|
|
|
civi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 07, 2009, 19:13:27 » |
|
Jestem z niego dumna  Długo się opierał przed rozwinięciem płatków, ale warto było czekać:D Post dołączony: Sierpień 07, 2009, 19:32:41
Dcmiel, mój dokładnie tak samo wyglądał w pąkach, nie wiem jak Twoje liście wyglądają od spodu, ale z wierzchu dokładnie tak samo, tyle, ze moje chyba większe są.
|
|
|
|
Knorrków szukam tu i tam, bo talerze w głowie mam. To mój wielki fioł jest nowy,Wymarzony i wyśniony: by na stole małym mym, knorr z talerzem gościem był. I Winiary kocham też zaspokoisz pragnień deszcz?
|
|
|
dcmiel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 07, 2009, 22:47:09 » |
|
I bardziej pofalowane - i dlatego to chyba Windy Day
|
|
|
|
|
|
|
civi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 08, 2009, 11:07:58 » |
|
Poczekam co ustali Ariadna :/
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 08, 2009, 14:50:21 » |
|
Melduję się  Nie wiem od czego mam zacząć, bo badania odnośnie pochodzenia Ruffled Skies-II są tak pogmatwane, że bez pół litra nie pojmiesz  Zacznę od opisania obydwóch odmian Ruffled Skies oraz Windy Day ? proszę zwrócić uwagę, że obydwie odmiany były zarejestrowane przez Storka (selekcjonera) w ten sam dzień. Windy Day - (Stork/Boone) 7719, 15.06.1992 - Semidouble large medium blue star, ruffled white edge, may have hint of green. Dark green, glossy, pointed ruffled foliage. Półpełna średniej wielkości niebieska gwiazda z białą karbowaną obwódką (przy odpowiednich warunkach obwódka może być w kolorze zielonym). Listki faliste ciemnozielone, błyszczące, zaostrzone. Ruffled Skies - (Stork/Boone) 7717, 15.06.1992 - Double medium blue blossoms w/frilled green and white edges. Slightly wavy dark green foliage. Pełna średniej wielkości niebieska gwiazda z wariacyjną karbowaną biało-zieloną obwódką. Listki lekko faliste ciemnozielone.http://www.donnaflora.ru/main.cgi?photo=13137 Jak już pisałam tutaj: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12130.msg346408.html#msg346408 nie ma takiej odmiany jak Ruffled Skies-II, ale? I tu się zaczynają schody, bo w wielu rosyjskich oraz ukraińskich kolekcjach widzimy nazwę Ruffled Skies-II, mało tego, ten Ruffled Skies-II ma "wiele twarzy". Pozwolę sobie wkleić tutaj zdjęcia (nie tyko linki) z katalogów znajdujących się na stronie www.donnaflora.ru , żeby było widać różnicę. W jednej kolekcji widzimy schowaną pod tą nazwą odmianę Windy Day http://www.donnaflora.ru/main.cgi?photo=83565  Ale są jeszcze inne "wariację", na przykład z kwiatami niebiesko-lawendowymi z delikatną seledynową obwódką http://www.donnaflora.ru/main.cgi?photo=14985 Fioletowe z mocno karbowaną zieloną obwódką http://www.donnaflora.ru/main.cgi?photo=86610 Kwiaty z tak mocną obwódką, że czasem ciężko jest zrozumieć, co to jest, kwiat czy liść. http://www.donnaflora.ru/main.cgi?photo=29339 http://www.donnaflora.ru/main.cgi?photo=13138 Mało tego, ostatnio pojawił się jeszcze Ruffled Skies White http://www.donnaflora.ru/main.cgi?photo=13139  Więc powstaje pytanie czym jest Ruffled Skies-II? Odmianą Windy Day? Sportem? Inna odmianą? W połowie przypadków udało się ustalić, że jest to odmiana Windy Day, w innych był to Ruffled Skies-sport, ale co z innymi twarzami tej odmiany? Na szczęście 29 lipca na wystawę fiołków w Sankt Petersburgu przyjechały Kent ? Joyce Stork ? selekcjonerzy odmian Windy Day oraz Ruffled Skies. Storkowi były pokazane różne warianty Ruffled Skies-II. I teraz najciekawsza informacja ? ponad 50% tego, co jest nazywane Ruffled Skies-II nie jest odmianą Windy Day. Te "warianty" nie są nawet sportami odmian Windy Day oraz Ruffled Skies, bo zmiany dotyczą również listków, nie tylko kwiatów. Teoretycznie jest możliwość uzyskania takich sportów, ale tylko na poziomie inżynierii genetycznej. Padło również domyślenie się, że jest to mutacja pod wpływem radiacji po katastrofie atomowej na elektrowni jądrowej w Czarnobylu. Stork zaproponował pozostawić dla tych wariantów nazwę Ruffled Skies-II, tak jak ta nazwa już jest kojarzona z tymi ?wariantami" nieznanej odmiany. Kent Stork nagrodził kolekcjonera z Sankt Petersburgu za najlepszą, z dotychczas widzianych przez Storka, rozetkę odmiany Ruffled Skies. Stork zawsze uważał, że odmiana Ruffled Skies jest małym standardem i bardzo się zdziwił zobaczywszy taki olbrzymi okaz. Kolekcjoner Aleksiej Pietrowicz powiedział Storkowi, że ta rozetka była wyhodowana specjalne, z okazji zaproszenia Państwa Stork na wystawę. http://www.senpolia.org.ua/forum/download/file.php?id=30750&mode=view Na zdjęciu Joyce Stork , Aleksiej Pietrowicz Topczyj oraz Kent Stork. Źródło: http://www.senpolia.org.ua/
|
|
|
|
|
|
|
civi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 08, 2009, 15:12:48 » |
|
Melduję się  Nie wiem od czego mam zacząć, bo badania odnośnie pochodzenia Ruffled Skies-II są tak pogmatwane, że bez ?pół litra? nie pojmiesz Wezmę 2 litry, inaczej nie da rady:D i nadal nie wiem co mam Czyli mam zostawić nazwę Ruffled Skies II ?
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 08, 2009, 16:17:35 » |
|
Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie  To zależy gdzie i od kogo była nabyta ta odmiana.
|
|
|
|
|
|
|
civi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 08, 2009, 16:27:07 » |
|
Ja ją miałam od Małgosi (maag) nie mam pojęcia skad u niej się znalazła  . Cóż pozostaje więc cudny bezimienny
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 08, 2009, 16:39:51 » |
|
Poczekamy co odpisze Markiza, teraz jest na urlopie 
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 08, 2009, 20:39:31 » |
|
To informacja,ze nie masz autoryzacji do pobrania 
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 08, 2009, 21:00:27 » |
|
Właśnie dla tego wkleiłam zdjęcie tutaj, bo niezalogowane na tamtym forum użytkownicy nie widzą zdjęć 
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 08, 2009, 22:12:33 » |
|