vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« : Lipiec 06, 2009, 08:17:14 » |
|
Wątek ten, nie tworzę z chęci "promowania" regionu z którego pochodzę, ale ze zwykłej ciekawości. Otóż nurtuje mnie pytanie: Kto z Was, bądź u kogo z Was rośnie "Cieszynianka wiosenna"?. Sama dawałam sadzonki tej roślinki w różne miejsca./ z różnym powodzeniem w dalszej jej uprawie/ Ten bardzo wczesny wiosenny kwiatek jest w Polsce pod ścisłą ochroną i znalazł się na tak zwanej "czerwonej liście". To moja cieszynianka wiosna tego roku.  Do mnie został przywieziony , któregoś roku z ziemią do plantowania ogródka. Może tym samym sposobem, lub zupełnie innym rośnie u kogoś z Was ? Tutaj stronka, gdzie informacji na ten temat jest więcej. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cieszynianka_wiosenna Post dołączony: Lipiec 06, 2009, 13:38:36
proszę mnie skorygować jeżeli błędnie myślę.... Otóż w kolekcji roślin Zoe....znalazłam tę roślinę ale nie podpisaną..... pod kwiatkiem cieszynianki jest wstawione zdjęcie innej rośliny i podpisane "Ciemiernik meksykański" Myślę, że kwiatek cieszynianki nie jest przypisany do ciemiernika. Bo kwiatek nie podpisany to z całą pewnością "Cieszynianka"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 30, 2009, 20:31:39 » |
|
Po przerwie wracam na forum i natrafiłem na cieszyniankę. Dość długo szukałem tej rośliny i 2 lata temu dostałem od koleżanki. Tak wyglądała w końcu marca 2008.  W tym roku rozrosła się a co najważniejsze zauważyłem siewki obok niej. Cieszę się bo będzie większa kępka. Nie spotkałem w sprzedaży tej ciekawej rośliny. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Gaduła

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2009, 20:55:10 » |
|
Vanda,ja mam. przyjęła się,dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2009, 21:18:03 » |
|
Piękne ma kwiatuszki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2009, 06:58:24 » |
|
Anetko ja proszę o adres na PW... bo ta Twoja tu siedzi w doniczce i marudzi !!!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2009, 12:43:22 » |
|
Już pędzę, nie dam jej się męczyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dodo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 26, 2009, 10:20:02 » |
|
Faktycznie piękna jest w moich stronach raczej nikt nie uprawia a i w naturalnym środowisku pewnie nie do spotkania. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 27, 2009, 09:23:10 » |
|
Bardzo, bardzo rzadko cieszyniankę można jeszcze spotkać w stanie dziko rosnącym...powiem, że jest kilka miejsc w naszych okolicach , gdzie ona występuje. Ta roślina jest już raczej hodowana w ogrodach...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Gaduła

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 27, 2009, 10:09:58 » |
|
Wandziu,cieszynianka od Ciebie przyjęła się i ma się całkiem dobrze. Mam nadzieję w przyszłym roku zobaczyć jej kwiaty. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 27, 2009, 10:20:13 » |
|
Krysiu...bardzo się cieszę, że jest wszystko OK...pamiętaj o jednym: ..jak będziesz ją pielęgnowała to nie kop zbyt głęboko, bo można bardzo łatwo skopać pędy rozłogowe, przez które się rozrasta. Najlepiej wyrywać stale chwasty i taką łopateczką spulchniać ziemię...zresztą u Ciebie piaski ,to idzie łatwo  Pędy rozłogowe cieszynianki rosną bardzo płytko pod powierzchnią gleby  A kwiaty powinnaś z całą pewnością zobaczyć ! Zresztą cieszynianka najpierw wypuszcza pędy kwiatowe i kwitnie...a potem liście 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lilymarleen
Aktywny

pozdrawiam Jola :)
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2009, 12:17:30 » |
|
Wyjątkowo urocza roślinka. Nigdy takiej nie widziałam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2009, 12:23:00 » |
|
Wyjątkowo urocza roślinka.
Tu się z Tobą zgodzę... Jest razem z krokusami i innymi zwiastunami wiosny ...jeszcze piekniejsza!!!:) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2009, 12:36:23 » |
|
Ja też w życiu jej nie widziałam.Piękna jest. 
|
|
|
|
|
|
Jestem Asia  "Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze." A.Sapkowski
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 28, 2009, 07:48:33 » |
|
Ja też w życiu jej nie widziałam.Piękna jest.  Asiu.... życie przed Tobą . Na pewno zobaczysz:) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 05, 2010, 10:35:20 » |
|
Moja Wielka prośbaPrzez swoje roztargnienie, nie ponotowałam sobie osób do których wysyłałam sadzonki "cieszynianki" /a PW pokasowałam/  Bardzo proszę dziewczyny, do których wysłałam cieszyniankę o kontakt na PW
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 05, 2010, 23:40:23 » |
|
Też mam Cieszyniankę, kupiłam od jakiegoś pana na straganie za 3 zł.  Warto odwiedzać różne ryneczki, można trafić na wiele ciekawych roślin i co ważne...tanich. 
|
|
|
|
|
|
''Ze zmiennym szczęściem toczę się Czasami z drogi zniesie mnie Czasem zwolnię w jakimś błocie Jednak do przodu wciąż się toczę A tocząc się tę wiarę mam Choć ta naraża mnie na kpiny Że kamyk mały tak jak ja Przyczyną może być lawiny...'' http://www.youtube.com/watch?v=E-HWQMq0nks
|
|
|
krysp50
Rezydent

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 27, 2010, 02:41:01 » |
|
Donoszę,że moja nagroda nie zaginęła i niedługo rozkwitnie   Bardzo dziękuję 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 27, 2010, 07:21:52 » |
|
Ale maluszek... urośnie !!!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 29, 2010, 16:35:37 » |
|
 ...Teraz będzie rosła, rosła i rosła....  ...jak przekwitnie to przez całe lato będzie trzymała zielone, palczaste liście. Rozrasta się jak perz... i dlatego jeżeli chcesz mieć większą kępkę..kop bardzo płytko....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorotka255
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 30, 2010, 08:11:54 » |
|
Witam, właśnie odkryłam dzięki Anetce tę piękną, subtelną roślinkę. Poczytałam sobie o niej i bardzo chciałabym ją mieć w moim ogródku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 30, 2010, 08:18:19 » |
|
Ja wzdycham do tej roślinki już długo. Niestety nie mam szczęścia w poszukiwaniach. Na allegro są tylko nasionka. Ale jakoś nie mam zaufania do moich zdolności wysiewania. Wzdycham i szukam nadal. Piękna jest! Za miesiąc jest kiermasz u nas to może tam... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 30, 2010, 08:30:23 » |
|
Jak nie kupicie.... Poczekajcie do końca lata....  Ukorzenię w tym roku więcej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 30, 2010, 08:53:49 » |
|
Super! Znowu będę ćwiczyć cierpliwość.  Tak po cichutku to liczę na kiermasz ale dobrze mieć taka obietnicę w zanadrzu.  Dziękuję Wandziu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorotka255
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 30, 2010, 08:57:47 » |
|
Ja też dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 31, 2010, 14:28:54 » |
|
nie mogę doszukać się drugiej Dzisiaj ją znalazłam, była schowana pod Wilczomleczem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 31, 2010, 15:00:18 » |
|
Vando jak możesz to zapisz i mnie w kolejkę.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 31, 2010, 16:27:20 » |
|
Dobrze Lucynko  zapiszę  Anetka a ona tam będzie rosła pod tym wilczomleczem???? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 31, 2010, 16:39:14 » |
|
Anetka a ona tam będzie rosła pod tym wilczomleczem???? Smile Już odsłonięta, ale i tak ją przesadzę w luźniejsze miejsce. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 31, 2010, 18:22:23 » |
|
To może być lekki półcień . W zasadzie w naturalne środowisko to rzadkie lasy liściaste, niewysokie zarośla ...ale w ogródkach lepiej się czuje jak ma swoje własne miejsce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|