vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« : Lipca 06, 2009, 08:17:14 » |
|
Wątek ten, nie tworzę z chęci "promowania" regionu z którego pochodzę, ale ze zwykłej ciekawości. Otóż nurtuje mnie pytanie: Kto z Was, bądź u kogo z Was rośnie "Cieszynianka wiosenna"?. Sama dawałam sadzonki tej roślinki w różne miejsca./ z różnym powodzeniem w dalszej jej uprawie/ Ten bardzo wczesny wiosenny kwiatek jest w Polsce pod ścisłą ochroną i znalazł się na tak zwanej "czerwonej liście". To moja cieszynianka wiosna tego roku.  Do mnie został przywieziony , któregoś roku z ziemią do plantowania ogródka. Może tym samym sposobem, lub zupełnie innym rośnie u kogoś z Was ? Tutaj stronka, gdzie informacji na ten temat jest więcej. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cieszynianka_wiosenna Post dołączony: Lipca 06, 2009, 13:38:36
proszę mnie skorygować jeżeli błędnie myślę.... Otóż w kolekcji roślin Zoe....znalazłam tę roślinę ale nie podpisaną..... pod kwiatkiem cieszynianki jest wstawione zdjęcie innej rośliny i podpisane "Ciemiernik meksykański" Myślę, że kwiatek cieszynianki nie jest przypisany do ciemiernika. Bo kwiatek nie podpisany to z całą pewnością "Cieszynianka"
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 30, 2009, 20:31:39 » |
|
Po przerwie wracam na forum i natrafiłem na cieszyniankę. Dość długo szukałem tej rośliny i 2 lata temu dostałem od koleżanki. Tak wyglądała w końcu marca 2008.  W tym roku rozrosła się a co najważniejsze zauważyłem siewki obok niej. Cieszę się bo będzie większa kępka. Nie spotkałem w sprzedaży tej ciekawej rośliny. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 30, 2009, 20:55:10 » |
|
Vanda,ja mam. przyjęła się,dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 30, 2009, 21:18:03 » |
|
Piękne ma kwiatuszki 
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpnia 31, 2009, 06:58:24 » |
|
Anetko ja proszę o adres na PW... bo ta Twoja tu siedzi w doniczce i marudzi !!!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpnia 31, 2009, 12:43:22 » |
|
Już pędzę, nie dam jej się męczyć 
|
|
|
|
|
|
|
dodo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Września 26, 2009, 10:20:02 » |
|
Faktycznie piękna jest w moich stronach raczej nikt nie uprawia a i w naturalnym środowisku pewnie nie do spotkania. pozdrawiam
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Września 27, 2009, 09:23:10 » |
|
Bardzo, bardzo rzadko cieszyniankę można jeszcze spotkać w stanie dziko rosnącym...powiem, że jest kilka miejsc w naszych okolicach , gdzie ona występuje. Ta roślina jest już raczej hodowana w ogrodach...
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #8 : Września 27, 2009, 10:09:58 » |
|
Wandziu,cieszynianka od Ciebie przyjęła się i ma się całkiem dobrze. Mam nadzieję w przyszłym roku zobaczyć jej kwiaty. 
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #9 : Września 27, 2009, 10:20:13 » |
|
Krysiu...bardzo się cieszę, że jest wszystko OK...pamiętaj o jednym: ..jak będziesz ją pielęgnowała to nie kop zbyt głęboko, bo można bardzo łatwo skopać pędy rozłogowe, przez które się rozrasta. Najlepiej wyrywać stale chwasty i taką łopateczką spulchniać ziemię...zresztą u Ciebie piaski ,to idzie łatwo  Pędy rozłogowe cieszynianki rosną bardzo płytko pod powierzchnią gleby  A kwiaty powinnaś z całą pewnością zobaczyć ! Zresztą cieszynianka najpierw wypuszcza pędy kwiatowe i kwitnie...a potem liście 
|
|
|
|
|
|
|
lilymarleen
Aktywny

pozdrawiam Jola :)
|
 |
« Odpowiedz #10 : Października 27, 2009, 12:17:30 » |
|
Wyjątkowo urocza roślinka. Nigdy takiej nie widziałam. 
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Października 27, 2009, 12:23:00 » |
|
Wyjątkowo urocza roślinka.
Tu się z Tobą zgodzę... Jest razem z krokusami i innymi zwiastunami wiosny ...jeszcze piekniejsza!!!:) 
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #12 : Października 27, 2009, 12:36:23 » |
|
Ja też w życiu jej nie widziałam.Piękna jest. 
|
|
|
|
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein Pozdrawiam Asia 
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Października 28, 2009, 07:48:33 » |
|
Ja też w życiu jej nie widziałam.Piękna jest.  Asiu.... życie przed Tobą . Na pewno zobaczysz:) 
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marca 05, 2010, 10:35:20 » |
|
Moja Wielka prośbaPrzez swoje roztargnienie, nie ponotowałam sobie osób do których wysyłałam sadzonki "cieszynianki" /a PW pokasowałam/  Bardzo proszę dziewczyny, do których wysłałam cieszyniankę o kontakt na PW
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marca 05, 2010, 23:40:23 » |
|
Też mam Cieszyniankę, kupiłam od jakiegoś pana na straganie za 3 zł.  Warto odwiedzać różne ryneczki, można trafić na wiele ciekawych roślin i co ważne...tanich. 
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Rezydent

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marca 27, 2010, 02:41:01 » |
|
Donoszę,że moja nagroda nie zaginęła i niedługo rozkwitnie   Bardzo dziękuję 
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marca 27, 2010, 07:21:52 » |
|
Ale maluszek... urośnie !!!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marca 29, 2010, 16:35:37 » |
|
 ...Teraz będzie rosła, rosła i rosła....  ...jak przekwitnie to przez całe lato będzie trzymała zielone, palczaste liście. Rozrasta się jak perz... i dlatego jeżeli chcesz mieć większą kępkę..kop bardzo płytko....
|
|
|
|
|
|
|
Dorotka255
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marca 30, 2010, 08:11:54 » |
|
Witam, właśnie odkryłam dzięki Anetce tę piękną, subtelną roślinkę. Poczytałam sobie o niej i bardzo chciałabym ją mieć w moim ogródku.
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marca 30, 2010, 08:18:19 » |
|
Ja wzdycham do tej roślinki już długo. Niestety nie mam szczęścia w poszukiwaniach. Na allegro są tylko nasionka. Ale jakoś nie mam zaufania do moich zdolności wysiewania. Wzdycham i szukam nadal. Piękna jest! Za miesiąc jest kiermasz u nas to może tam... 
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marca 30, 2010, 08:30:23 » |
|
Jak nie kupicie.... Poczekajcie do końca lata....  Ukorzenię w tym roku więcej...
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marca 30, 2010, 08:53:49 » |
|
Super! Znowu będę ćwiczyć cierpliwość.  Tak po cichutku to liczę na kiermasz ale dobrze mieć taka obietnicę w zanadrzu.  Dziękuję Wandziu.
|
|
|
|
|
|
|
Dorotka255
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marca 30, 2010, 08:57:47 » |
|
Ja też dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marca 31, 2010, 14:28:54 » |
|
nie mogę doszukać się drugiej Dzisiaj ją znalazłam, była schowana pod Wilczomleczem 
|
|
|
|
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marca 31, 2010, 15:00:18 » |
|
Vando jak możesz to zapisz i mnie w kolejkę.
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marca 31, 2010, 16:27:20 » |
|
Dobrze Lucynko  zapiszę  Anetka a ona tam będzie rosła pod tym wilczomleczem???? 
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marca 31, 2010, 16:39:14 » |
|
Anetka a ona tam będzie rosła pod tym wilczomleczem???? Smile Już odsłonięta, ale i tak ją przesadzę w luźniejsze miejsce. 
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marca 31, 2010, 18:22:23 » |
|
To może być lekki półcień . W zasadzie w naturalne środowisko to rzadkie lasy liściaste, niewysokie zarośla ...ale w ogródkach lepiej się czuje jak ma swoje własne miejsce 
|
|
|
|
|
|
|
|