dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 08, 2009, 12:08:24 » |
|
A to drugie kwitnienie mojego niby "Stargate"  Pierwsze wygladalo tak:  A tak zakwitł "California Beauty" kupiony od Forumowiczki.Jednak chyba nim nie jest.  
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #31 : Lipiec 08, 2009, 12:13:50 » |
|
Dorotkas, na trzecim i czwartym zdjęciu jest Robert Mayer.
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 08, 2009, 12:21:23 » |
|
Dorotkas, na trzecim i czwartym zdjęciu jest Robert Mayer.
Dziękuje  Muszę przyznać że jest cudny !
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 08, 2009, 12:28:14 » |
|
Muszę przyznać że jest cudny ! Czyli jednak "beauty", choć nie California  .
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

Irlandia Płn, klimat umiarkowany wilgotny morski
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 11, 2009, 12:56:57 » |
|
Proszę o opis fiołka "Black Magic" (Sorano) - nigdzie nie mogę znaleźć opisu, ale trafiłam na "LYON'S BLACK MAGIC" (Sorano) i czuję się jak słoik... 
|
|
|
|
I’m a tall green plant sitting in the sun, absorbing nutrients and having fun! You may think it’s boring, you may think it’s lame, but I’m a plant and that’s my name!
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 11, 2009, 13:15:07 » |
|
Nazwa się pisze bez Lyon`s. Chociaż parę razy spotkałam napisanie w wersji z Lyon`s, ale Sorano zarejestrował odmianę jako Black Magic.
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 11, 2009, 13:39:12 » |
|
Czyli ten opis jest prawidłowy?:
"Purplish red single and semi-double pansies splattered and streaked with pink fantasy glitter. Tailored, dark green foliage variegated with ivory white on the leaf edges"
|
|
|
|
I’m a tall green plant sitting in the sun, absorbing nutrients and having fun! You may think it’s boring, you may think it’s lame, but I’m a plant and that’s my name!
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 11, 2009, 13:43:19 » |
|
Nie wiem, nie mam teraz pod ręką First Class. Do poniedziałku nie dam rady sprawdzić. Post dołączony: Lipiec 11, 2009, 13:49:10
Znalazłam opisanie na rosyjskiej stronie: First Class - Black Magic (P. Sorano) Single-semidouble violet-red pansy/pink fantasy. Variegated dark green and ivory, plain. Standard
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 11, 2009, 13:49:40 » |
|
Spokojnie, ja poczekam, chyba, że mnie protestanci spalą na stosie... 
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #39 : Lipiec 11, 2009, 13:56:42 » |
|
Na stronie Sorano odmiana jest opisana tak jak podałaś wcześniej. Selekcja LLG. Odmiana nie jest zarejestrowana w AVSA - nie ma numeru rejestracyjnego Purple, single and semidouble pansies, are spattered and streaked with tiny, medium pink fantasy, like sparks from a fire! Tailored, dark green, standard foliage is variegated in ivory on the leaf edges. http://www.lyndonlyon.com/AV%20List%20Standards%20NF.html
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Gaduła

Hszonszcz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 12, 2009, 07:22:36 » |
|
Orginal kupiony od LL ma kremowo rozowe obramowanie na listkach   Ja mam problem z Irish Flirt.Gdzies mi sie zgubil znacznik od srodkowej sadzonki.Wyglada na Flirciarza  
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 12, 2009, 13:40:12 » |
|
Czy ma ktoś opis fiołka "Moskovskij Saljut"? Plus jego nazwę w oryginale? 
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 12, 2009, 14:02:47 » |
|
Mam tylko nazwę w oryginale: ?????????? ????? Tutaj masz zdjęcie Komkova: 
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 12, 2009, 14:17:45 » |
|
Bardzo dziękuję!  Post dołączony: Lipiec 12, 2009, 14:21:49
Znalazłam opis: "?????????? ?????", "Moskovskij Saljut"; (9504) 12/05/2005 (E. Arkhipov) Semidouble-double purple star/light raspberry fantasy. Medium green, pointed, serrated. Standard
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 12, 2009, 14:30:19 » |
|
Hszonszczu, a nie jest to Ballet Snowcone
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Aktywny

Wielkopolska - Kępno
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 12, 2009, 15:20:48 » |
|
A to fiołeczek mojej Babci Ja nie mam swoich  ale pokarze wam Fiołka Babci babcia tak samo jak ja kocha kwiaty   A to drugie zdjęcie- przepraszam że takie zamazane ale robiłam z komórki I nie znam nazwy 
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 12, 2009, 15:24:42 » |
|
Myślę, że to po prostu śliczny fiołek nieodmianowy (o ile nie kupiłaś żadnego fiołka dla Babci na allegro) 
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Aktywny

Wielkopolska - Kępno
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 12, 2009, 15:28:40 » |
|
Tego fiołeczka kupiłam w zeszłym roku w biedronce jest jeszcze jeden ale różowy  Ale nie mam zdjęć Czytałam,że fiołki rozmnaża się przez listek, mogę urwać teraz od babci? 
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 12, 2009, 15:44:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 12, 2009, 15:46:06 » |
|
Emilio, przepraszam, jest to wątek dotyczący identyfikacji Fiołków odmianowych. Do pokazywania swoich ulubieńców mamy dwa inne wątki: Moja kolekcja fiołeczków oraz Fiołki Forumowiczów
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Aktywny

Wielkopolska - Kępno
|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 12, 2009, 15:50:02 » |
|
Przepraszam 
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 12, 2009, 15:56:26 » |
|
Nie przejmuj się - poczytaj wątek, który wkleiłam wyżej i bierz listeczka od Babcinego fiołka!  A ja mam następną prośbę: potrzebuję opisu i oryginalnej nazwy fiołka: "Anżelika Markiza Angelov (Katkin)" (chyba nic nie poplątałam - tak mam napisane na sadzonce...  )
|
|
|
|
|
|
|
gardeniaa
|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 12, 2009, 16:02:01 » |
|
Kundelek czy odmianowy? (moja największa miłość fiołkowa  ) 
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 12, 2009, 16:02:51 » |
|
Na 98,76% odmianowy - tyle, że ja nie znam tej odmiany! 
|
|
|
|
|
|
|
gardeniaa
|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 12, 2009, 16:06:05 » |
|
Na 98,76% odmianowy - tyle, że ja nie znam tej odmiany!  Szkoda  Ja spotkałam w necie podobnego fiołka o nazwie Abigail Adams, ale tamten miał półpełne kwiaty
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 12, 2009, 16:07:20 » |
|
"Abigail Adams" - malavi, czy mogłabyś wkleić linka do tej odmiany? 
|
|
|
|
|
|
|
gardeniaa
|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 12, 2009, 16:10:47 » |
|
Jak znajdę to wkleję  To gdzieś na czeskiej stronie widziałam
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #57 : Lipiec 12, 2009, 16:11:52 » |
|
A ja mam następną prośbę: potrzebuję opisu i oryginalnej nazwy fiołka: "Anżelika Markiza Angelov (Katkin)" (chyba nic nie poplątałam - tak mam napisane na sadzonce...  ) ???????? - ??????? ??????? (??????) - ??????? ??????? ????????????? ???????? ?????? ? ??????? ????????. ??????? ??????. ANGELICA IS MARQUISE OF ANGELS (Katkin) - Duże pełne dwutonowe różowe kwiatki z zieloną falbanką. Listki zielone.
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #58 : Lipiec 12, 2009, 16:12:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|