Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« : Kwietnia 07, 2009, 15:29:07 » |
|
Ponieważ na internecie nie ma wielu wiadomości na temat tego krzewu- drzewka piszę z prośbą o więcej informacji. Jak o niego dbać, co lubi, czego się wystrzegać przy pielęgnacji? Czy jest trudną w uprawie rośliną? Na co zwracać szczególną uwagę, bo jak wiadomo krzew jest trujący. Z góry dziękuję za rady 
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
lesnik
Aktywny

Kotlina Kłodzka strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 08, 2009, 13:40:45 » |
|
Cis jest gatunkiem klimatu morskiego, najlepiej rośnie w żyznej , wilgotnej glebie, przy dużej wilgotności powietrza, lubi słońce. Jest jednak rośliną bardzo plastyczną, najbardziej cienioznośnym iglakiem, bardzo dobrze znosi cięcie, dobrze znosi przesadzanie, wytrzymuje zanieczyszczone powietrze. Nie lubi suszy , silnych mrozów i mrożnych wiatrów. Dobrze jest przyjąć zasadę że im ostrzejszy klimat tym bardziej osłonięte stanowisko. Jedyną częścią cisa nietrującą jest osnówka nasiona.Hodowcy koni muszą uważać, cis w przypadku zjedzenia przez konia moze być dla niego śmiertelnie trujacy.Cisy należą do roślin wolno rosnących ale bardzo żywotnych i długowiecznych.
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 08, 2009, 14:07:47 » |
|
Dziękuję Ci lesniku za radę 
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 25, 2009, 16:31:54 » |
|
No i stałam się szczęśliwą posiadaczką maluteńkiej sadzonki cisa. Teraz pytanie, ile trzeba będzie czekać aż "coś z niego wyrośnie"?? No i kiedy -do ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 25, 2009, 19:25:34 » |
|
Do ziemi już, nie ma co czekać. A kiedy 'coś z niego wyrośnie' zależy od odmiany.
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maja 25, 2009, 20:06:54 » |
|
To jest cis pospolity. Obawiam się, że jeszcze nie pora na wsadzenie tego małego kiełka do ziemi... wydaje mi się, że jest jeszcze zbyt mały.
|
|
|
|
|
|
|
lesnik
Aktywny

Kotlina Kłodzka strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 25, 2009, 22:30:24 » |
|
Dobre stanowisko "w ziemi" jest zawsze lepsze od dobrego w pojemniku. Pojemnik wymaga poświęcenia większej uwagi, ziemia jest naturalnym środowiskiem dla rośliny. Są plusy i minusy obu metod. Ile wiosen liczy sobie maluch?
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maja 26, 2009, 11:28:55 » |
|
Ani jednej. Wykluł się w okolicach marca więc ma ok 3 ms.
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maja 26, 2009, 14:23:17 » |
|
Zadołuj go w ogrodzie razem z doniczką, posadzisz do gruntu za rok.
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maja 26, 2009, 22:33:04 » |
|
Dzięki Małgosiu za radę  Sama dobrze się nie znam więc zrobię jak mówisz. A wydaje mi się, że dobrze, by 'mały' przyzwyczajał się do 'gruntu' od małego;)
|
|
|
|
|
|
|
bez
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 01, 2016, 05:46:09 » |
|
Mój cis samosiejka - w dobrej formie:  bez
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 01, 2016, 13:32:56 » |
|
Dobrze, że wypłynął ten wątek. Mam doniczkę z ukorzenionymi sadzonkami cisa. Cis jakiś odmianowy, tylko nie pamiętam jaki. Nie wiem czy schować doniczkę pod folię, czy zadołować w ogródku.Do tej pory stała w ogródku.
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Rezydent

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 03, 2016, 03:32:01 » |
|
Ja bym doniczkę zadołowała w jakimś zacisznym kąciku i okryła stroiszem w przypadku silnych mrozów - nie liśćmi ani folią bo może zgnić. Aby uchronić od wiatrów można zrobić naokoło płotek z gałązek np. tui, bukszpanu lub agrowłókniny /może być nawet wiosenna/.
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 03, 2016, 16:18:07 » |
|
Krysiu, ale mi roboty nadałaś  . Nie prościej postawić w grubym kartonie w foliaku?
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Rezydent

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudnia 03, 2016, 20:48:29 » |
|
 Oczywiście, że prościej. Ja po prostu zrozumiałam, że chcesz owinąć folią  - chyba miałam zaćmienie
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|