Strona glwna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Rncyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielegncja roslin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony

Forum Ogrodnicze FloraForum.eu
Wrzesień 09, 2010, 22:11:56
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Do wszystkich Forumowiczów:

FORUM służy wymianie wiedzy. Nowicjusze nie mają dostępu do działów wymiany, gdzie zaufanie do innych Forumowiczów powinno być podstawą.

1. Prośba o wypełnienie w Profilu rubryk: płeć i miejsce zamieszkania. Nie jest to obowiązkowe, ale znakomicie ułatwia komunikację między Forumowiczami.

2. Na tym forum wymagamy używania poprawnej polszczyzny. Mający z nią kłopoty powinni korzystać z opcji 'sprawdź ortografię'. Tych, którym to się nie podoba prosimy  o nie rejestrowanie się. Jeśli ktoś się jednak zdecyduje dołączyć do naszej społeczności, a nie będzie reagował na zwrócenie mu uwagi przez poprawienie na niebiesko błędów, musi się liczyć z tym, że jego posty będą usuwane. Jeśli i to nie pomoże usuniemy taką osobę z naszej forumowej  społeczności.

3. Nie piszmy jednowyrazowych postów w stylu "piękne", "śliczne" i tym podobnych. Takie posty nic nie wnoszą. Posty jednowyrazowe będą kasowane.

4. W wątkach tematycznych piszemy wyłącznie na temat danej rośliny. Wszelkie dygresje na tematy innych roślin lub inne tematy będą usuwane.

Pozdrawiamy, Administratorzy

I coś dla zwierząt:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: CAMBRIA cz.2  (Przeczytany 4586 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dendrobiumB
Aktywny
**

To ja :)

« Odpowiedz #150 : Luty 28, 2010, 21:50:36 »

Jak jest z wilgotnością podłoża?

Kamil
---------
Pokręcony jak obrazy Boscha
anicurka
Aktywny
**

« Odpowiedz #151 : Luty 28, 2010, 22:59:03 »

Mają wilgotno, ale nie mokro, okresowo nawet bardziej sucho  - tuż przed samym podlewaniem.  Ziemia w  której rosną jest bardzo chłonna i  dość długo utrzymuje wilgoć więc też uważam żeby nie przelewać i tak średnio co 2-3 tygodnie stosuję kąpiele ( w lecie) a jeśli nie mam czasu to podlewanie z konewki co 2 tygodnie. Jeśli chodzi o częstotliwość podlewania to dostosowana jest do ziemi, gdyź jak wspomniałam bardzo chłonie wodę. Wszystkie moje storczyki w niej niestety rosną i wszystkie sa zdrowe, tylko Nelly Isler marszczy się do tego stopnia że nowe liście nie mają możliwości się wydostać i robi się taka hmmm kulka w środku, już nie mówiąc o tym że zdusiła niemal wszystkie pędy kwiatowe. Mechanicznie też nie jestem w stanie wydobyć tych liści, i jakoś pomóc im rosnąć, bo marszczą się tuż u nasady, (dosłownie sklejają się), a nie w połowie ( w tzw harmonijki). Moja cambria jest po prostu pomarszczona u samych nasad, same liście, nie bulwy.

Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem.
Andżelika
Gaduła

Warszawa

« Odpowiedz #152 : Marzec 08, 2010, 13:38:01 »

Mam cambrię, mniej więcej od lipca.
Niedawno wypusciła nową rozetę.
Niestety, widzę, że stara umiera. Liście zbrązowiały, pomarszczyły się PB.
Czy usunąć całkowicie obumarłe liście ( raczej na 100% obumrą całkowicie ) ?
Czy to naturalne zjawisko, czy błąd w sztuce ?

"Nie ten szczęśliwy, co wszystkie kwiaty zrywa,
Lecz ten co zerwie jeden, i szczęściem go nazywa"

Moje zielska
Merghen
Rezydent

You can't run from the wind...

« Odpowiedz #153 : Marzec 08, 2010, 15:06:15 »

Stare pseudobulwy zamierają ale z usuwaniem liści poczekaj aż same zlecą lub dadzą się delikatnie zdjąć. Zjawisko jest naturalne i nie powinnaś się martwić. Pseudobulwę zostaw, może jeszcze dać poczatek innym  Very Happy

Andżelika
Gaduła

Warszawa

« Odpowiedz #154 : Marzec 08, 2010, 15:07:17 »

DZiękuję Merghen. Smile

"Nie ten szczęśliwy, co wszystkie kwiaty zrywa,
Lecz ten co zerwie jeden, i szczęściem go nazywa"

Moje zielska
aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #155 : Marzec 13, 2010, 22:34:25 »

Ja mam pytanie odnośnie Cambri.
Nabyłam dzisiaj jedną z odzysku w OBI, za parę groszy. Bez ziemi korzenie miała zupełnie na wierzchu, i dość przesuszone, (były białe), ale trzymały się sztywno. Odnośnie bulwy nic nie powiem, bo nie mam pojęcia, o tym rodzaju storczyków. W każdym razie część listków przy korzonkach, była przemoczona i zaczynała gnić, to ją odcięłam, reszta czyli główna część wydaje się w miarę ok. Liście są zielone i ma dużo pączków.
Kupiłam nową ziemie do storczyków i wsadziłam do niej.
Nowa ziemia, była dość mokra i nie wiem teraz, czy mam ją podlewać czy poczekać i ile.
No i była bym wdzięczna za informację odnośnie hodowli, bo jestem w tym temacie zupełnie zielona Sad

Oto ona:

Serdecznie pozdrawiam Smile
Aleksandra
Merghen
Rezydent

« Odpowiedz #156 : Marzec 14, 2010, 07:37:35 »

Na pewno po posadzeniu nie podlewałabym dopóki podłże całkowicie nie przeschnie - w moich warunkach ok. dwóch tygodni a potem delikatnie podlała na zasadzie delikatnego przelania. Cambrie są dość mocne i szybko się nie poddają. Jak zobaczysz,że końce korzonków zaczynają być jasnozielone to znaczy,że się przyjęła i będzie OK ale to może potrwać ok. miesiąca Very Happy . A przy przesadzaniu spryskałaś ją jakimś anty-grzybem a miejsca gdzie oberwałaś liście posypałaś np. cynamonem?

aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #157 : Marzec 14, 2010, 09:42:57 »

Nic z nią nie robiłam Sad
To co mogę teraz zrobić?
Środków chemicznych tych do spryskiwania staram się nie używać, a nie ma jakiś tabletek czy czegoś ewentualnie grzybobójczego Confused

Aleksandra
Merghen
Rezydent

« Odpowiedz #158 : Marzec 14, 2010, 09:57:42 »

Posyp tylko cynamonem te części naziemne gdzie oderwałaś liście. Mam nadzieję że nie zasypałaś pseudobulw podłożem, one powinny być na wierzchu, tylko korzonki w podłożu, choć niektóre mają tendencję pozostawania na wierzchu  Very Happy Najlepiej by było gdybyś wkleiła zdjęcie jak wygląda po posadzeniu, tak by było widać doniczkę i ewentualne przybliżenie pseudobulw.

aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #159 : Marzec 14, 2010, 14:39:57 »

A na innych zdjęciach wszystko jest w ziemi Confused
Moja zresztą też Smile
Jak mam ją wyciągać teraz na wierzch, to ja dziękuje za taką zabawę, bo będzie się przewracać i cała się połamie. Zresztą bulwa jej, to nie wiem czy to można nazwać bulwą, bo jest taka mała. Wiec albo przeżyje pod ziemią, albo pójdzie do kosza i już Mad
Dostała dwie pałeczki grzybobójcze z Guano i zobaczymy.

Aleksandra
Merghen
Rezydent

« Odpowiedz #160 : Marzec 14, 2010, 14:47:41 »

Jeżeli to cambria to powinna być tak posadzona

Inaczej Ci zgnije i nic nie pozostanie. Pseudobulwy to to owalne poniżej liści. Ja na początku przytrzymuję patyczkiem liścia dopóki się nie ukorzeni np. tak

aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #161 : Marzec 14, 2010, 15:22:13 »

To trudno, ja po prostu, nie mam czego tam tak posadzić Sad

Aleksandra
Merghen
Rezydent

« Odpowiedz #162 : Marzec 14, 2010, 15:24:06 »

Wrzuć zdjęcia, może coś jeszcze zaradzimy  Smile

aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #163 : Marzec 14, 2010, 21:09:03 »

Ok, jutro zrobię fotki Smile

Aleksandra
aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #164 : Marzec 15, 2010, 08:46:51 »

Proszę bardzo Wasze zdjęcia Smile
Ale nie ukrywam, że jestem zła, bo w czasie tego wyjmowania, robienia zdjęć i wkładania z powrotem, odpadły jej dwa kwiatki i złamał się listek i jeszcze posadziła mi się krzywo a ja dalej nie znalazłam tam żadnej bulwy i dalej jestem zielona, odnośnie jej pielęgnacji Mad

Aleksandra
britvictango
Gaduła

« Odpowiedz #165 : Marzec 15, 2010, 09:11:01 »

Kochana, orchidee mają pseudocebule a nie bulwy - to nie kartofle. Pseudocebula jest opleciona przez liście i z niej wyrastają korzenie. Powinna ona być nad podłożem, a nie w podłożu, bo inaczej nowe pseudocebule będą miały wielki problem z rośnięciem.
 Po mojemu korzenie są zdrowe, a roślina dobrze rokuje. Teraz nie podlewaj przez ok 2 tyg żeby korzenie mogły "dojść do siebie".
Pamiętaj że pseudocebula (to małe coś podobne do cebuli) jest nad korzeniami, i tylko one powinny być zakopane w podłożu.
Mam nadzieję że teraz już wiesz. Smile

O, masz na zdjęciu: na żółto zaznaczona jest pseudocebula czyli część nadziemna cambrii, na niebiesko korzenie ktore powinny być w podłożu

"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować"
                                                       Marilin vos Savanti
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
                          K. Irzykowski
aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #166 : Marzec 15, 2010, 09:58:01 »

Bardzo dziękuje za informację Very Happy
Ja dopiero zaczynam raczkować w storczykach  i nic o nich nie wiem i z stąd te błędy w nazewnictwie i tak dalej pewnie jeszcze nie jedną taką gafę popełnię, zanim się tego wszystkiego nauczę  Sad
A ta biedaczka leżała sobie na regale dla roślin do odrzutu i kosztowała całe 5 złotych w OBI Sad
Miała ładne kwiatki i dla tego ją przygarnęłam, nie mając o tych roślinach, tak naprawdę zielonego pojęcia.
O hojach już troszkę wiem, wiec teraz będę się uczyć o storczykach, jeśli oczywiście mi w tym pomożecie Very Happy

A tak na marginesie, to przez przypadek dobrze ją posadziłam do doniczki za pierwszym razem Laughing

Aleksandra
Al_Inka
Aktywny
**

Suwałki, strefa klimatyczna 5b

« Odpowiedz #167 : Marzec 15, 2010, 18:14:24 »

Kochana, orchidee mają pseudocebule a nie bulwy - to nie kartofle. 3fbd8e8cb1b667.jpg[/img][/URL]
Kochany, storczyki mają psedobulwy, a nie pseudocebule. Mam kolekcję kilku książek i w żadnej nikt nie mówi o żadnych pseudocebulach. Wszystkie Oncidia, miltonie i inne storczyki tego typu mają pseudobulwy bocznie spłaszczone, o owalnym lub wydłużonym  kształcie.

"storczykoza"  Razz
domowe
działka
"Natura to zielone schronisko okaleczonych dusz." Anne Louise Stael-Holstein
britvictango
Gaduła

« Odpowiedz #168 : Marzec 15, 2010, 20:30:45 »

Oho, ktoś się wzburzył Smile
Kochana Al-Inko Smile Bulwa, to część podziemna rośliny jakby nie było, która jest częścią spichrzową korzenia. Bulwy wytwarzają łodygi na których osadzone są liście (np. ziemniak, dalie, taro, itp).
Cebula, to część spichrzowa nadziemno / podziemna rośliny z której bezpośrednio wyrastają liście (np. cebula ogrodowa, amarylisy itp.) Dlatego np. na cebulki gladiolusów nie mówi się bulwa tylko cebulka, mimo że rośnie zakopana w ziemi.
Bynajmniej tak mnie uczono z biologii.

W przypadku storczyków używa się stwierdzenia pseudobulwy bo to po prostu ładniej brzmi i tyle. Albo ktoś tak przetłumaczył na polski i tak zostało. Owym zgrubieniom bliżej do cebuli niż bulwy. Wieloryb jest bliżej spokrewniony z myszą niż  z makrelą ale nazywa się go rybą  i traktuje jak makrelę.
   No to teraz mi się dostanie.......... Smile

"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować"
                                                       Marilin vos Savanti
                          K. Irzykowski
Al_Inka
Aktywny
**

Suwałki, strefa klimatyczna 5b

« Odpowiedz #169 : Marzec 15, 2010, 21:06:35 »

Oho, ktoś się wzburzył Smile
W przypadku storczyków używa się stwierdzenia pseudobulwy bo to po prostu ładniej brzmi i tyle. Albo ktoś tak przetłumaczył na polski i tak zostało.
   No to teraz mi się dostanie.......... Smile
Odebrałes to jako atak  Smile , a nie było to moim zamiarem.  Wcale się nie dostanie, nie zamierzam na nikogo krzyczeć, ani się oburzać  Razz
Tyle tylko, że właśnie nigdzie nikt nie stosuje takiego nazewnictwa, nawet największe autorytety storczykowe.  Nazywaj sobie jak chcesz.

"storczykoza"  Razz
domowe
działka
"Natura to zielone schronisko okaleczonych dusz." Anne Louise Stael-Holstein
anicurka
Aktywny
**

« Odpowiedz #170 : Marzec 15, 2010, 21:41:11 »

Ja też posiadam w domu książki o storczykach i zawsze jest pseudobulwa. Takie nazewnictwo zostało przyjęte, to że się tym nie zgadzasz to inna rzecz . Pomidor to owoc a i tak wszyscy mówią na niego warzywo:) Takie nazewnictwo zostało przyjęte przez osoby zasłużone i uznawane w środowisku botanicznym i takim należy się posługiwać. Tu odpowiedni cytat:
1. Pseudobulwy to wyrażnie wykształcone gruszkowate lub jajowate organy u podstawy rośliny, z których wyrastają liście. Takie psudobulwy tworzą między innymi storczyki z rodziny Oncidieae (Oncidium, Brassia, Miltonia), Zygopetalum i wiele innych. Czasem pseudobulwa może tworzyć rodzaj wysmukłej łodygi (pnia) o mniej lub bardziej trzcinowatym charakterze. Takie pseudobulwy tworzy Dendrobium, Epidendrum i inne. Wysmukłe, wydłużone owalnie (czaem kilkunastocentymetrowe) pseudobulwy z jednym lub dwoma twardymi liśćmi wyrastającymi tylko z jej szczytu tworzy Cattleya i Laelia. Jeśli pseudobulwy nie ma, liście z reguły tworzą rodzaj wachlarza (Vanda, Phalaenopsis, Tolumnia)

2. pseudobulwa - nadziemne, zgrubiałe organy o kształcie cylindrycznym, jajowatym lub kolbkowatym występujące u storczykowatych i służące do magazynowania wody.

3. Kolejne informacje - tu dobrze rozróżnione bulwy, pseudobulwy i kłącza
http://www.storczyki.com/budowa.html

Bulwy korzeniowe, o różnych kształtach i wielkości, są głównym sposobem przetrwania okresu spoczynkowego wśród krajowych przedstawicieli storczykowatych. Kształt bulw może być jajowaty bądź kulisty (u rodzaju Orchis, Ophrys, Traunsteinera). Bulwy mogą być w mniejszym bądź większym stopniu palczasto rozwidlone (rodzaj Dactylorhiza, Gymnadenia). Bulwy zawierają m.in. skrobię oraz specyficzne glicydy.

Pseudobulwy są organem, który powstaje w wyniku zgrubienia dolnej części łodygi. Rozwiązanie to jest stosunkowo pospolite u epifitycznych gatunków tropikalnych, znacznie rzadziej obserwowane jest u gatunków gruntowych naszej strefy klimatycznej. Spośród krajowych przedstawicieli storczykowatych, pseudobulwy wytwarza wątlik błotny (Hammarbya paludosa), lipiennik Loesela (Liparis loeselii) oraz wyblin jednolistny (Malaxis monophyllos). Pseudobulwy pełnią taka samą funkcję, jak bulwy korzeniowe obserwowane u innych gatunków.

Kłącza storczykowatych to podziemne organy przetrwalno-spichrzowe, mające wygląd zgrubiałych korzeni i posiadające zdolność wzrostu i rozgałęziania się. Tego rodzaju organy możemy odnaleźć u gołka białawego (Pseudorchis albida) oraz w rodzaju listera.

4. Cebula  (wikipedia)
Cebula (ang. bulb, łac. bulbus) – przekształcony pęd podziemny o funkcji spichrzowej i przetrwalnikowej charakteryzujący się:

* silnie skróconą łodygą nazywaną piętką,
    * na piętce gęsto osadzone, mięsiste liście gromadzące substancje zapasowe (np. u tulipana, szafirka),
    * zewnętrzne liście zazwyczaj martwe i skórzaste, tworzą ochronne łuski,
    * na szczycie pąk wierzchołkowy, który w porze wegetacji wyrasta w część nadziemną,
    * w kątach liści znajdują się pąki boczne, z których mogą wykształcić się nowe cebule (forma rozmnażania wegetatywnego).

Cebule mogą być pojedyncze, jak np. u tulipana, liczne, okryte wspólną łuską, jak np. u czosnku pospolitego lub tworzące oddzielne ząbki, jak np. u lilii. Występują głównie u bylin.

5. Natomiast wpisując w google ( nasza kopalnia informacji) nie znajdziemy żadnego linku pod hasłem pseudocebula.

6. Bulwocebula
(łac. bulbotuber) – to zmodyfikowany pęd podziemny, zewnętrznie przypominający cebulę, w którym jednak organem spichrzowym jest zgrubiała, bulwiasta łodyga, otoczona liśćmi mającymi postać suchych łusek. Funkcję spichrzową pełni rozrośnięta środkowa miękiszowa część łodygi, pozbawiona wiązek przewodzących i/lub rozrośnięty miękisz międzywiązkowy łodygi (w odróżnieniu od cebuli, gdzie funkcję tę pełni mezofil). Bulwocebule występują np. u krokusów i mieczyków. Mają zdolność wytwarzania cebulek potomnych z pączków bocznych.

Jak widać pomimo z pozoru podobnej budowy u różnych roślin, nazwy są inne
.
Jeśli chodzi o storczyki i pokrewne pozostańmy więc przy pseudobulwach   Smile

Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem.
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #171 : Marzec 15, 2010, 21:49:51 »

Britvictango i Al_Inka

Pojęcia pseudobulwa nie używa się dlatego,że tak jest ładniej tylko dlatego, że ten organ taką nosi nazwę.
Chodzi o to,że pseudobulwa nie jest typową bulwą ale pełni jej funkcje. Nie zagłębiam się teraz w biologie tego organu ale taki termin jest w biologii nawet w książkach z lat 50-tych. Very Happy

Kamil
---------
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #172 : Marzec 16, 2010, 11:16:40 »

Co do mieczyków to one tez nie wytwarzają cebul a bulwy osłonięte tuniką, choć powszechnie mówi sie na nie cebule.

Kamil
---------
britvictango
Gaduła

« Odpowiedz #173 : Marzec 16, 2010, 20:33:56 »

Britvictango i Al_Inka

Chodzi o to,że pseudobulwa nie jest typową bulwą ale pełni jej funkcje.

Gdyby byla to nie miała by przedrostka "pseudo". I gdybyś przeczytał całą moją wypowiedź, to byś wiedział, że tak mnie - a nie innych - nauczono, i tego sam nie wymyśliłem. I nie przymuszam nikogo do takiego nazewnictwa.
 Na ten temat więcej nie będę dyskutował i proszę nie komentować.

Marilin vos Savanti
                          K. Irzykowski
britvictango
Gaduła

« Odpowiedz #174 : Marzec 21, 2010, 11:43:12 »

Chciałbym pokazać swoją cambrię, a dokładniej Miltonidium Bartley Shwarz "Highland".
Roślina po stracie wszystkich korzeni (zalana stała w sklepie), kwitła jeszcze u mnie. To było rok temu. Wypuściła nowe przyrosty i odbudowuje system korzeniowy, robiąc jednocześnie mi nowe niespodzianki. Dojrzała pseudobulwa ktora wyrosła w ubiegłym roku wytwarza nowy przyrost:

Pseudobulwa która wyrosła jesienią właśnie wypuszcza pęd kwiatowy:

A cała roślina wygląda tak:

Marilin vos Savanti
                          K. Irzykowski
Merghen
Rezydent

« Odpowiedz #175 : Marzec 21, 2010, 11:48:47 »

To tylko się cieszyć  Very Happy Jak zakwitnie kwiatuch mam nadzieję,że od razu wstawisz fotkę. Niech pięknie Ci się rozrasta i wszerz i wzwyż - potem będzie jak znalazł do wymiany  Very Happy

aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #176 : Marzec 25, 2010, 18:22:55 »

No i niestety nie dała rady i zgniła cała  Sad
Widać w sklepie za bardzo ją podlewali Sad

Aleksandra
britvictango
Gaduła

« Odpowiedz #177 : Marzec 25, 2010, 19:42:18 »

Zgniły tylko korzenie - reszty jeszcze nie skreślaj. Cambrie mają chyba wyjątkowe zdolności do przetrwania. za przykład poda, Ci moją cambrię - Miltonidium. Też korzenie jej zgniły, ale roslina wypuściła nowe przyrosty i korzenie. Nie rezygnuj jeszcze.

Marilin vos Savanti
                          K. Irzykowski
aleksandra
Aktywny
**

« Odpowiedz #178 : Marzec 25, 2010, 20:06:59 »

Niestety naziemna część zgniła Mad
Złamała się i przewróciła z doniczki Sad
A pseudobulwa rozpadła mi się w rękach, była taka mokra Sad
Zostanę przy uprawie Phalaenopsis, i na razie mi to wystarczy Smile

Aleksandra
britvictango
Gaduła

« Odpowiedz #179 : Marzec 25, 2010, 20:45:05 »

A pseudobulwa rozpadła mi się w rękach, była taka mokra Sad

To zmienia postać rzeczy............
Ale nie od razu Kraków zbudowano. Ja zanim nauczyłem się dbać o storczyki ukatrupiłem falka i piękne Denrobium phal. a z oncidium walczę od roku (i chyba wygrywam Smile ).

Marilin vos Savanti
                          K. Irzykowski
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: