g2f
Aktywny

|
 |
« : Grudzień 15, 2008, 00:14:53 » |
|
Jak to jest z tymi odmianowymi fiołkami?  U mnie dwa listki dwóch różnych odmian półminiaturek posadzone pod koniec sierpnia dały tylko po jednej sadzonce.  Nie wiem czy one tak mają czy to u mnie jakiś ewenement.  Zdaję sobie też sprawę z tego, że teraz pora roku nie sprzyja ani rozmnażaniu, ani rośnięciu, ale jestem ciekawa, jakie są wasze doświadczenia z rozmnażaniem odmianowych półminiaturek? Z tego, co czytałam to semimini i mini dłużej się rozmnażają a jak to jest z ilością potomstwa? Ile sadzonek może wydać taki listek?
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie, Dominika
|
|
|
dcmiel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2008, 09:00:10 » |
|
U mnie też zdarza się, że wyrasta jedna sadzonka. Jeśli to baby leaves to zdarza się częściej.
|
|
|
|
|
|
|
marangai
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2008, 10:26:50 » |
|
U mnie różnie bywa... W tym roku jedna miniaturka dała mi od razu cały "pęczek", a innego malucha w ogóle nie mogę nakłonić do rozmnażania, taki uparciuch!
|
|
|
|
|
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2008, 21:02:08 » |
|
Ja bym się zbytnio nie martwiła na Twoim miejscu z nadmiaru obfitości listkowych dzieciątek  Na wymianę z innymi forumowiczami jak znalazł 
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 17, 2008, 18:08:52 » |
|
Dzięki za odpowiedzi.  W końcu udało mi się odnaleźć gdzie już na ten temat rozmawiałyście. <a href=" http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3543.0.html" target="_blank">Rozmnażamy fiołki afrykańskie - dyskusja[/url]  Dwa razy szukałam i już myślałam, że wątek zniknął, ale dzisiaj chwilowe zaćmienie minęło.  Jednak warto nie dwa, a trzy razy przekopać się przez te tematy. 
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2008, 21:52:53 » |
|
Dziewczyny, to, co pisałyście o chiritach poszło do nowego wątku w roślinach doniczkowych.
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2009, 13:29:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2009, 13:33:19 » |
|
JeyDee ja mam taki i to jest kundelek  , troszkę dziwadełko, ale urocze. Black Magic inaczej wygląda z tego co widziałam tu na forum, bo mój jeszcze nie zakwitł  .
|
|
|
|
|
|
|
amoroso
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 22, 2009, 13:39:39 » |
|
ja też szukałam w necie i inaczej wygląda na zdjęciach 
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 22, 2009, 13:46:26 » |
|
No właśnie  . Też mi to wygląda na "dorobioną" odmianę  .
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Gaduła

Hszonszcz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 22, 2009, 22:34:31 » |
|
Blackmagic kupiony od producenta.Standart,pstrolistny 
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 23, 2009, 01:45:29 » |
|
Coś mi się wydaje, że JD pisząc swój post zdawała sobie sprawę, że to nie jest prawdziwy odmianowy a już tym bardziej Black Magic.  Czytałam kiedyś artykuł o fiołkach "no names" i o dopasowywaniu ich do fiołków odmianowych. Wiele kundelków można (zwłaszcza na podstawie zdjęć z internetu) dopasować do konkretnych nazw, ale to nie uczyni ich fiołkami odmianowymi a przy wymianach prędzej czy później ktoś się w końcu zorientuje, że został oszukany. Zresztą same wiecie jak na różnych zdjęciach jedna odmiana (ba, jeden i ten sam fiołek) może wyjść inaczej. Po naszemu to będzie "prawie robi różnicę".  Trochę szkoda mi tych osób, które dają się naciągać na listek kundelka, gdy za te same pieniądze mogłyby sobie kupić całego, jak nie dwa fiołki w markecie czy kwiaciarni, ale w sumie każdy ma swój rozum, tak? 
|
|
|
|
|
|
|
ktoś
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 23, 2009, 13:51:52 » |
|
Dziękuję za wyjaśnienie , że ten Black .. nie jest prawdziwy  . Przestaję licytować . Nie mam zadnego odmianowego i podoba mi się każdy , a ,że się nie znam , to daję się nabrać  .Jak to dobrze poczytać mądre wypowiedzi  .
|
|
|
|
Danuta
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 23, 2009, 15:21:49 » |
|
Danusiu, fiołek nie traci na urodzie przez brak nazwy, ani nie staje się ładniejszy przez to, że odmianowy. Ale faktem jest, że w tym konkretnym przypadku przedmiot sprzedaży nie do końca jest zgodny z opisem. Fiołek jest cudny, ale nie jest to Black Magic. Dominiko, przeceniasz mnie  . Nie kolekcjonuję fiołków odmianowych. Kupuję takie, które mi się po prostu podobają - czasem jest to odmianowy. Ale nie znam się na tym na tyle, żeby mieć pewność. Kołatało mi się, że o tej odmianie było gadanie na forum i miałam nadzieję, że jakiś spec (czytaj: Hszonszcz  ) rozwieje moje wątpliwości.
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 23, 2009, 16:05:46 » |
|
Ktosiu, w wątku z linkami są podane strony, na których można pooglądać jak dana odmiana wygląda, można też poszukać na google i porównać zdjęcia. Nie wiem czy też zauważyłyście, że na niektórych aukcjach były zdjęcia, z których wycięto podpis "Komkov"? Kupowałam różne rzeczy, w tym rośliny, ale bez wyjątku, co jest przedmiotem aukcji zawsze patrzę dokładnie na zdjęcia. Czasem nawet proszę o dodatkowe, jeśli mam wątpliwości. Część sprzedawców umieszczało te dodatkowe fotki na stronie aukcji, część się wykręcało mało wiarygodnymi tłumaczeniami a część nie odpowiadało w ogóle i to był dla mnie sygnał. Lampka alarmowa zapala mi się również, gdy w pozycji "lokalizacja" sprzedający ma wpisane "internet" czy samą małpę - @. Patrzę też na stronę "o mnie" i zaglądam do komentarzy. Oczywiście mam różne doświadczenia. Nie wszystkie aukcje przebiegły gładko i bezproblemowo, nie zawsze kontakt ze sprzedającym był super, czasem po drodze zdarzają się też wypadki losowe, na które żadna ze stron nie ma wpływu, ale z dobrą wolą i chęciami z obu stron udało się wszystko wyjaśnić i nikt nie został poszkodowany. Jednak nie wiem czy bym się odważyła kupić na allegro fiołki odmianowe nie znając sprzedającego. 
|
|
|
|
|
|
|
dzika
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 23, 2009, 18:30:21 » |
|
Ktosiu, w wątku z linkami są podane strony, na których można pooglądać jak dana odmiana wygląda, można też poszukać na google i porównać zdjęcia.
Jakoś nie mogę go znaleźć  , proszę o podpowiedź 
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 23, 2009, 18:38:20 » |
|
Zarejestrowane odmiany w AVSA można obejrzeć na ich stronie http://avsa.org/Photographs.aspNależy wybrać sobie literkę i po kliknięciu na "submit" pojawiają się zdjęcia zarejestrowanych odmian. 
|
|
|
|
|
|
|
dzika
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 23, 2009, 19:44:21 » |
|
Dzięki Dominiko! 
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 23, 2009, 20:22:11 » |
|
Jak już wcześniej wspominałam niektóre zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu danej odmiany. Weźmy na ten przykład tego nieszczęsnego  Black Magic.  Na stronie AVSA ta odmiana wygląda tak: http://avsa.org/Photographs/BlackMagicLrg.jpg#http://../Photographs/BlackMagicLrg.jpg# nie wiem jak z kolorem ale widać, jak już wspomniała hszonszcz, że listki tej odmiany są pstrokate. Idąc tym tropem możemy natknąć się na taką fotkę: http://www.dollyyeh.idv.tw/black_magic.htm która mąci nam w główkach jeszcze bardziej  ale nie poddajemy się i szukamy dalej i naszym oczkom ukazują się takie oto zdjęcia: http://www.dollyyeh.idv.tw/lyons_black_magic.htmMyślę że na tym etapie można już wyciągnąć odpowiednie wnioski zwłaszcza jeśli możemy porównać te fotki ze zdjęciami forumowiczów. Jednak, jeśli komuś jeszcze mało to może temat drążyć dalej szukając np. na stronach sprzedawców, jeśli posiadają w swojej ofercie daną odmianę to zapewne umieścili też jej zdjęcie z opisem cech (lyndonlyon.com).  Chciałam o tym napisać już wczoraj, ale się powstrzymałam, ponieważ naprawdę myślałam, że JD żartuje. 
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 24, 2009, 00:15:25 » |
|
E, Black Magic to jeszcze nic - przynajmniej ze wszystkich tych zdjęć wynika, że to standart z białym brzegiem i ciemnofioletowym kwiatkiem. Jak chciałam zobaczyć jak powinien wyglądać Irish Flirt, to dopiero mnie zdjęcia w necie ogłupiły 
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 24, 2009, 00:20:35 » |
|
Ale dlaczego?  Na tych, które ja widziałam Irish Flirt wygląda w większości identycznie w przeciwieństwie do Frozen in Time. 
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 24, 2009, 00:24:41 » |
|
Chciałam zobaczyć do czego przyczepił się Hszonszcz (gdzie to było - w wątku allegrowym  ). I powiem szczerze nie skumałam w czym różnica 
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 24, 2009, 00:31:28 » |
|
Też nie wiem co hszonszcz miała na myśli wklejając tamten link. 
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Gaduła

Hszonszcz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 27, 2009, 18:27:02 » |
|
Chciałam zobaczyć do czego przyczepił się Hszonszcz (gdzie to było - w wątku allegrowym  ). I powiem szczerze nie skumałam w czym różnica  o mama  zmuszacie mnie do pisania . Irish Flirt ma kwiaty zielone jednorodne, lub z jaśniejszym środkiem,na zdjęciu jest kwiat który ma środek zielony o obrzeza białe.Wcale sie nie przyczepilam  Poza tym : Jak już wcześniej wspominałam niektóre zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu danej odmiany. według mnie na każdym zdjęciu jest prawidłowo wyg ladajacy Black Magic tylko oświetlenie inne.Mój ze zdjęcia wyjątkowo jakiś bujny kwiat bo zwykle kwitł standartowo. . Lampka alarmowa zapala mi się również, gdy w pozycji "lokalizacja" sprzedający ma wpisane "internet" czy samą małpę - @. Jednak nie wiem czy bym się odważyła kupić na allegro fiołki odmianowe nie znając sprzedającego.  Ja wpisuje @ jak sprzedaje na allegro.Czasami towar przychodzi z us a ja jestem w PL,czasami odwrotnie Nie kupuje fiolkow na allegro i jak sie juz dobrze napatrzylam na te wszystkie przekrety to postanowilam ograniczyć wymianę 
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 27, 2009, 19:34:27 » |
|
Oj hszonszczu, ktoś od nas Cię oszukał?  Też daję sobie spokój z Allegro, ceny wariackie, za 180 złotych to mogę mieć ze cztery odmianowe z przesyłką z USA 
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 27, 2009, 19:42:28 » |
|
Ja nie kupuję z allegro listków  , za duże ryzyko. Kupiłam raz sadzoneczkę odmianowego jak ceny nie były jeszcze obłędne  . Zapłaciłam 5 zł, czekam teraz czy aby mi to zakwitnie  . Nie ryzykowałam zbyt dużo, więc jak zakwitnie co innego nie będzie mi szkoda 
|
|
|
|
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 27, 2009, 20:02:34 » |